(untitled) (International Conference on Medical Science, Medicine and Public Health, 2025)
Ayollar jinoyatchiligining viktimologik jihatlari va preventiv chora-tadbirlar samaradorligini oshirish murakkab va ko‘p qirrali jarayon bo‘lib, zamonaviy jamiyat uchun dolzarb muammolardan biri hisoblanadi. Ayollarning jinoyat sodir etishidagi sabablarni tahlil qilish, ularning jabrlanuvchilik holatlarini aniqlash, jinoyatchilik darajasini pasaytirishga xizmat qiluvchi samarali chora-tadbirlarni izlash va ularni hayotga tatbiq etish bugungi kunda huquqni muhofaza qiluvchi organlar, davlat, jamiyat va ijtimoiy institutlarning asosiy vazifalaridan biri bo‘lib turibdi. Ayollar jinoyatchiligi fenomeni ko‘plab ichki va tashqi omillar ta’sirida shakllanadi. Ularning ijtimoiy, iqtisodiy, psixologik, madaniy va huquqiy ahvoli jinoyatchilik darajasiga bevosita yoki bilvosita ta’sir qiladi. Ushbu tezisda Ayollar jinoyatchiligining viktimologik jihatlari va preventiv chora-tadbirlar samaradorligini oshirish haqida ma’lumotlar berilgan.