YOSH VERTERNING IZTIROBLARI” ROMANINING YEVROPA MADANIYATIGA TA’SIRI (International Conference on Medical Science, Medicine and Public Health, 2025)
Yohann Volfgang Gyotenin "Yosh Verterning iztiroblari" romani Yevropa adabiyotining muhim asarlaridan biri bo‘lib, romantizm harakatining shakllanishiga sezilarli ta’sir ko‘rsatgan. Asar, insonning ichki dunyosini va hissiyotlarini tasvirlashda yangi estetik yondashuvni ilgari surgan. Gyote, Verternning iztiroblari orqali, yoshlarning shaxsiy va ijtimoiy muammolarini ko‘rsatgan, ularning ichki izlanishlarini va jamiyatdagi o‘rinlarini aniqlashga bo‘lgan ehtiyojini ochib bergan. Roman, nafaqat adabiyotga, balki falsafa, estetik va ijtimoiy qarashlarning shakllanishiga ham katta ta’sir ko‘rsatdi. "Yosh Verterning iztiroblari" o‘z davrining ijtimoiy va siyosiy o‘zgarishlari, yoshlarning iztiroblari va yangi qadriyatlarni qidirishidagi muammolarni aks ettirgan.